powered by

MCT online infodag

Welkom bij de MCT-infodag! Beleef de ervaringen van onze studenten tijdens de opleiding en ontdek de unieke sfeer tijdens de projectweken.

Onze docenten staan voor je klaar en beantwoorden graag jullie vragen. op woensdagen 27/05, 3/06 en 10/06 kan je met onze studenten en docenten chatten via Discord of start een videogesprek. Onderaan deze pagina vind je de veelgestelde vragen.

Wil je weten hoe je een professional wordt die cutting edge technologie gebruikt om je doel te bereiken, mis dan ook onze live sessie niet.

Veelgestelde vragen vind je onderaan de pagina terug maar ook onze studenten kunnen je al heel wat info meegeven.

Céline zet je hier op weg, luister naar haar ervaringen.

MCT is een unieke opleiding met unieke studenten. Onze projecten zijn de hoogtepunten van ieder semester, de kern van de opleiding. Het moment waarop je ervaart hoe jouw kennis van cutting edge technologie je omgeving kan veranderen.

“Het is tof om na een jaar van verschillende leerstof te zien al een eigen product te kunnen maken”

Chloë Devriese

Project one op het einde van 1MCT

“Het was een leuke en unieke ervaring voor mij om als eerste keer aan groepsproject te werken!”

Brian Thery

Team project op het einde van 2MCT

Na de eerste 3 semesters vragen we studenten om een keuze te maken uit onze 4 keuzetrajecten. Deze vier beroepsprofielen vormen samen het team dat een bedrijf nodig heeft om een volledige Internet of Things applicatie uit te rollen van sensor tot AI, van website tot Mixed Reality.

“Je maakt heel veel projecten waar je later trots op kan zijn.”

Stéphanie - Smart Tech & AI creator

“Je wordt bijgestaan door een team van docenten die altijd met advies klaarstaan en kennis hebben vanuit het werkveld.”

Sebastiaan - IoT Infrastructure Engineer

“De focus is gelegd op AI, de implementaties in het dagdagelijkse leven...”

Ruben - AI Engineer

“Als MCT-student heb je het best mogelijke pakket om na 3 jaar in de industrie terecht te komen.”

Tibo - Web App developer

Daarom doen bedrijven al in het 2de jaar beroep op onze studenten; om te experimenteren en te vernieuwen. Deze bedrijven zorgen voor de opdrachten en experten voor de industry en research projecten en stageplaatsen. Er zijn maar liefst 4 tot 6 keer zoveel stageplaatsen als MCT stagiars!

ML6, de marktleider in Vlaanderen omtrent AI-expertise, is een Europees bedrijf met vestigingen in Duitsland, UK en Nederland. Elk jaar bieden ze projecten aan voor 2de jaars MCT-studenten tijdens hun "industry project" weken.

“Vorig jaar brachten 2 MCT Teams (4 studenten elk) het project ‘counting people’ tot een goed einde en zorgde ML6 dat de proof of concept van MCT studenten bij een andere MCT-partner in productie ging. Enkele MCT-studenten hebben bij ons ook stage gelopen of melden zich aan als jobstudent. Ondertussen zijn enkele MCT-alumni doorgegroeid en deel geworden van ons groeiend team.”

Matthias Feys - CTO van ML6

Een MCT-project in samenwerking met het AI-bedrijf ML6.

Een enorme keuze in Vlaanderen dus. Maar we hebben ook een uitgebreid aanbod van internationale stages met “life changing experiences”. Van Washington (USA) tot Zuid-Afrika. Van het historische Cordoba (Spanje) tot het hoogtechnologische Taiwan.

“Mijn stage in Zuid-Afrika was een prachtige ervaring! Ik mag er dan wel maar een maand geweest zijn (i.p.v. vier, bedankt Coronavirus), het was zeker de moeite waard! De mensen, de cultuur, de natuur…, te veel om op te noemen.”

Pieter-Jan - MCT3

Inschrijven?

Overtuigd? Schrijf je dan snel in. Hoe vroeger je deel uitmaakt van de #IoTGeneration, hoe beter wij je kunnen helpen!

FAQ

Dit zijn vragen die we geregeld horen terugkomen. Voor vragen die je hier niet terugvindt, kan je ons altijd contacteren.

Nee. Het MCT team past unieke onderwijsmethodes toe die zich aanpassen aan jouw voorkennis. Het enigste wat belangrijk is dat je aanwezig bent in de les en na de les de zaken waar je moeite mee hebt inoefent. Gezien MCT je opleidt tot een professional die real-life IT-projecten kan realiseren, is weken niets doen en intens blokken voor de examens in de laatste weken geen goede optie. Het bijwonen en wekelijks bijwerken van je praktische skills is zeer belangrijk.

Zeker. Lees bvb. eens het verhaal van Jamie (Moderne wetenschappen – Talen) en Alexandra (Master Pedagogische wetenschappen). Zij zijn geen uitzondering, maar studenten die met passie MCT aanpakten.

Hangt sterk af van je favoriete keuzetraject. Algemeen gezien heb je met 3 à 4 uur wiskunde een goede basis. In MCT gaat het vooral om het toepassen van wiskunde, niet om dé wiskunde. Maar wie één van de AI keuze trajecten wil volgen, moet toch enige interesse hebben in bvb. statistiek. Dan is 5u of meer wiskunde aan te raden, maar ook hier geldt: passie en regelematig oefenen is veel belangrijker dan voorkennis!

IT-opleidingen zoals toegepast informatica behoren tot het studiegebied van Handelswetenschappen & bedrijfskunde. Dat betekent dat deze IT-opleidingen altijd wat dieper ingaan op business management, en zich dus eerder richten op hoe grote ondernemingen IT gebruiken (ISO normen bvb.). Met MCT zit je in het gebied van Industriële wetenschappen en Technologie. Vooral dat laatste woordje is belangrijk: ‘Agile’ en creatief technologie inzetten zit diep in het MCT DNA. Maw MCTers worden opgeleid om creatief nieuwe technologie in te voeren in ondernemingen die veel sneller schakelen met methodes zoals SCRUM in start-ups, scale-outs, KMOs. Niets vreselijker voor een MCTer om te horen ‘als je die verbetering moet doorvoeren, dan ga je toch eerst door procedure X moeten gaan om norm Y te halen en drie levels van bazen overtuigen’. MCTers hebben een Vlaamse versie van de Silicon Valley geest: ‘game changers’ die coole technologie zo snel mogelijk ‘in the wild’ willen zien.

Omdat wij geloven dat onze studenten ‘uitvinders’, ‘creatievelingen met een technologische hoek af’ (‘the IoT Generation’) zijn, is het ultieme einddoel vna MCT de realisatie van projecten. Projecten zijn niet een dag per week, of een ‘vak zoals er wel meer zijn’. Het is een intense periode van 5 tot 6 weken, waar je eerst alleen, daarna in groep, de nieuwste technologie gaat uitproberen en tot leven laat komen. Je focust enkel en alleen op het uitvoeren van je project – en leert daardoor je sterktes en zwaktes ontdekken. Vanaf het 2de jaar krijg je team opdrachten van kleine en grote bedrijven die de ‘MCT Silicion Valley spirit’ willen binnenhalen in hun bedrijf door jouw groepje te vragen om nieuwe technologieën om te zetten in een werkend proof-of-concept project. (Zie ook de projecten.)

In het eerste jaar heb je +/-30% theorie, en dan zit je eens uitzonderlijk samen met 130-180 andere studenten. Maar het meeste van je tijd zit je in groepen van 20-28 studenten, en hoe verder in het curriculum, hoe meer dat het geval is. En vergeet de projectweken niet waar je intens samenwerkt in groepjes van drie tot vier studenten.

Nee, de lessen zijn zo goed als altijd tussen 8:30 en 17:45. De roosteraars proberen één dag per week vrij te roosteren en als dat niet lukt twee halve dagen.

Je betaalt studiegeld (+/- €950) Je hebt een laptop (€1200 - €1600) en software licenties nodig (+/- €180 per jaar).

Ga naar kotwest.be. Merk op dat je over het algemeen meer kwaliteit krijgt voor je geld dan in vele andere studentensteden.

Ongeveer 1.2 Km volgens Google Maps. We testen het zelf iedere dag: je hebt ongeveer 12 tot 15 minuten nodig te voet, afhankelijk van je tempo.