powered by

12/05/2020

Deadlines zijn belangrijk!

Deadlines zijn belangrijk! afbeelding

Oorspronkelijk was ik van plan om DAE te studeren, maar na toch eens te gaan kijken naar MCT ben ik geprikkeld geraakt door het idee dat ik in aanraking kon komen met AI. Uiteindelijk heb ik besloten om toch MCT te kiezen en hier heb ik nog geen spijt van gehad.

In het eerste jaar moest Ruben, zoals vele studenten, even zijn weg zoeken. Vooral de weg naar deadlines halen was in het eerste jaar wat moeilijk. Bij MCT is een groot deel van de richting gefocused op het gebruiken en toepassen van de kennis, hiervoor is dagelijks werk van groot belang.

Maar na een turbulent eerste jaar had Ruben echt zijn weg gevonden.
“Al sinds ik begonnen was aan MCT heb ik uitgekeken naar de AI-gerelateerde vakken. Al waren er natuurlijk ook andere geweldige lessen. Bijvoorbeeld de lessen van Hans Ameel, hij is in staat om zijn leerstof op een boeiende komische wijze over te brengen.”

Veel studenten hebben ook geweldige herinneringen aan hun projectwerk. Bij Ruben was dit niet anders. Een eerste bijblijver was zijn project 2, hier moest hij samenwerken met de sportinnovatiecampus in Brugge.
“Tijdens dit project heb ik mijn hobby kunnen combineren met mijn studies, we hebben namelijk een fitness app ontwikkeld. Met deze app kon je informatie verkrijgen over bepaalde oefeningen en hoe je ze moest uitvoeren, ook was het mogelijk om een hartslagmeter te gebruiken om adviezen te krijgen voor de volgende oefening."

Ook zijn project 3 was een bijblijver. Dankzij dit project kon hij voor het eerst samenwerken met het AI-bedrijf ML6.
“Tijdens dit project hebben we in een team van 4 een on-device ‘People counter’ gemaakt, dit was de eerste keer dat we effectief iets hebben gemaakt voor professionele doeleinden. Hier ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met AI on the edge, dit heeft een hele nieuwe wereld geopend voor mij.”

“Hier ben ik ook voor het eerst in aanraking gekomen met AI on the edge, dit heeft een hele nieuwe wereld geopend voor mij.”

Omwille van zijn liefde voor AI had hij ook gekozen voor een internationale stage bij Imec Taiwan. De kans om een deel van Azië te ontdekken en gelijktijdig stage te lopen bij een gekend Tech bedrijf was een dream come true. Helaas kende Covid-19 geen grenzen en moest Ruben zijn stage in België voltooien. Zoals Ruben had gehoopt was ook zijn stage-opdracht AI-gerelateerd.
“Voor mijn opdracht heb ik een demo setup moeten maken voor on-device spectral sensing, dit heb ik gedaan met een microcontroller (Sparkfun edge development board) en een spectrale sensor (sparkfun triad spectroscopy sensor). De bedoeling is dat ik een neuraal netwerk maak dat aan de hand van de verkregen data, kan voorspellen welke vloeistof er onder de sensor staat. Om dit vervolgens op de microcontroller te kunnen gebruiken heb ik mij verder moeten verdiepen in TensorFlow lite en C++. Zelf ben ik tevreden dat ik de opdracht tot een goed einde gebracht heb, aangezien alles perfect lijkt te werken bij mijn demo.”

Aan Ruben hadden we achteraf dan ook de vraag gesteld wat zijn favoriete moment was in zijn bijna afgewerkte MCT-carrière en zijn antwoord is alvast eentje om naar uit te kijken.

“Het is altijd leuk als je na lange tijd vast te zitten op iets, het eindelijk hebt kunnen oplossen.”