powered by

  • Connect

Windows & Linux OS

#linux #debian #operatingsystem #iot

Tools:

Debian GNU/Linux, Apache httpd, haproxy, bash, ssh

Linux is alomtegenwoordig. Alleen weten veel mensen dat niet. Gebruik je soms Facebook? Of Instagram? Of Spotify? Of Twitter? Of Android? Dan gebruik je onbewust Linux. Want al deze diensten gebruiken achterliggend Linux.

We starten vanaf de basis met de installatie van een linux-gebaseerd operating system. We kiezen hierbij voor Debian GNU/Linux omdat het aan de basis staat van heel vele andere bekende linux distributies zoals onder andere Ubuntu, Kali Linux, Knoppix, Element en Linux Mint.

Je leert er je weg vinden in een Linux-gebaseerd Operating System, basis beheerstaken uitvoeren, servers opzetten, een volwaardig Linux-gebaseerd netwerk uitbouwen …

Je leert er over backup, over loadbalancing, over high availability, over monitoring, etc. Ook is er veel ruimte voor vragen en eigen inbreng om de lessen nog interessanter te maken.

In heel veel bedrijven wordt Microsoft Windows Server 2019 gebruikt voor authenticatie en het beveiligen van resources. Active Directory is één van de pijlers. Je krijgt een volledige virtuele omgeving ter beschikking (zelfs van thuis/kot bereikbaar) om een Windows gebaseerd KMO netwerk op te zetten. Aan de hand van een ‘best practice’ ben je in staat snel een goed beveiligde omgeving op te zetten. Op basis van heel wat praktijkervaring werden deze best practices samengesteld. Opnieuw wordt de labo-inhoud gerealiseerd op basis van tal van praktijkvoorbeelden.